Tiramisu z mascarpone s jahodami

300 g kulatých piškotů
120 g moučkového cukru
2 lžíce práškového kakaa na posypání
asi 100 ml instantní kávy
asi 30 ml mandlového likéru Amareto
500 g mascarpone
1 šlehačka
asi 450 g čerstvých jahod
Uvaříme kávu a přidáme do ní likér.

Mascarpone s cukrem a šlehačkou ušleháme.Jahody opláchneme, osušíme a nakrájíme. Do skleniček dáme lžíci krému, nakrájené jahody,namočené piškoty v kávě s likérem a vrstvíme střídavě. Zakončíme vrstvou krému a pak posypeme Prosátým kakaem. Necháme v ledničce uležet asi 2 hodiny před podáváním.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Mont Blanc - dezert z jedlych kastanu

Mont Blanc - dezert z jedlých kaštanů

250 g vyloupaných kaštanů
300 ml mléka
100 g cukru
2 lžíce kakaa
1 lžíce rumu
vanilkový lusk
šlehačka k podávání
strouhaná čokoláda na posyp
Kaštany asi 10 minut povaříme a nastrouháme. Zalijeme mlékem, přidáme vnitřek vanilky
a vaříme 20 minut. Přidáme cukr, rum, kakao a rozmixujeme tyčovým mixérem dohladka. Naplníme 4 malé  skleničky. Necháme 2 hodiny v ledničce uležet, pak ozdobíme ušlehanou šlehačkou a posypeme čokoládou.

 

Citronovy krem z mascarpone boruvkami a s piskoty

Citronový krém z mascarpone, borůvkami a  s piškoty 

asi 200 g kulatých piškotů
nutella
500 g mascarpone
1 šlehačka
2 citrony
cukr podle chuti
Citrony řádně omyjeme a osušíme, škrabkou si připravíme proužky z kůry na ozdobu. Citrony vymačkáme a šťávu ( bez pecek )¨svaříme s cukrem na hustý sirup. Necháme ho vychladnout a pak přidáme do mascarpone spolu se šlehačkou. Vše dohusta ušleháme. Piškoty slepíme nutelou  a do pohárků vrstvíme slepené piškoty, krém a borůvky. Ozdobíme borůvkami, kůrou a tenkým plátkem citronu. Necháme uležet v ledničce.

 

 

Okurkova limonada

Okurková limonáda

1 větší salátová okurka
3 lžíce cukru
1 limetka
1 citron
2 l vody nebo sifonu
Okurku omyjeme, nakrájíme a i se slupkou rozmixujeme, přidáme trochu vody a necháme půl hodiny v ledničce louhovat. Pak přecedíme přes jemné sítko , přidáme šťávu z limetky a citronu a v troše vody rozpuštěný cukr. Dolijeme vodou. Podáváme vychlazené a s ledem.

Limonada s citronem limetkou okurkou a barevnym ledem

 

Limonáda s citronem, limetkou, okurkou a barevným ledem

2 l sodovky nebo vody
2 citrony
2 limetky
1 okurka
trošku cukru
Do džbánu nakrájíme omytou okurku ( kousek okurky si necháme na obarvení  ) na tenké plátky, pak přidáme jeden citron a limetku, obojí dobře omyté a nakrájené. Dále trochu cukru, vymačkaný citron a limetku a zalijeme vychlazenou sodovkou a nebo vodou. Nápoj ještě osvěžíme barevným ledem. Připravíme si barvy podle libosti. Do sáčků na led nalijeme vodu s pomerančovou šťávou, s rybízovou, s rozmixovanou okurkou atd.
Limonada s citronem limetkou okurkou a barevnym ledem2

Domaci jahodova zmrzlina

Domácí tvarohovo-jahodová zmrzlina

500 g jahod, 
500 g tvarohu z vaničky, 
cukr podle chuti, 
šlehačka, 
citronová kůra a šťáva z 1 citronu. 
Jahody rozmixujeme s cukrem a tvarohem, a s citronem , pak vmícháme ušlehanou šlehačku . Dáme zmrznout a nejlépe každou hodinu promícháme. Před podáváním necháme vyndané z mrazničky alespoň 20 minut.

Pomerancova zmrzlina

Pomerančová zmrzlina

 

4 pomeranče
2 nízkotučné tvarohy ve vaničce
2 šlehačky
cukr nebo med podle chuti

Z pomerančů vymačkáme šťávu a smícháme s tvarohem a medem , našleháme a přidáme ušlehanou šlehačku. Dáme zamrazit , ale jen tak, aby byla zmrzlina akorát a nepřemrzlá.

 

Množství 1, 7 l zmrzliny

svestkova zmrzlina


Švestková zmrzlina
asi 700 g vypeckovaných švestek
cukr podle chuti
1/2 lžičky mleté skořice
250 g tvarohu z vaničky
1 ušlehaná šlehačka
Švestky podusíme s cukrem, aby pustily šťávu, pak rozmixujeme a přidáme skořici, promícháme a necháme vychladnout. Přidáme tvaroh a ušlehanou šlehačku a dáme zamrazit.
 
 
 
 
 
 
 
 
Ze švestek dělám ledacos tak proč ne zmrzlinu, že ?  Je skvělá?

Domaci zmrzlina z domacich jablkovych povidel

Domácí zmrzlina z domácích jablkových povidel
2 šlehačky 33%
asi 150 - 200 g domácích pečených jablkových povidel
2 citrony
popř. trochu cukru
Šlehačky ušleháme a 2 lžíce dáme do povidel. Povidla se 2 lžícemi šlehačky ušleháme, aby trochu zřídla a přidáme do ušlehané šlehačky. Přidáme kůru z jednoho citronu a šťávu ze dvou citronů. Pokud je třeba, trochu přisladíme. Vše prošleháme a dáme zamrazit. Před podáváním necháme trochu povolit.

Zazvorova limonada s matou

Zázvorová limonáda s mátou


2 lžíce jemně strouhaného zázvoru
1 limetka a 1 citron - vymačkat
1 limetka a 1 citron - nakrájet
hrst čerstvé máty
2 l sodovky
2 lžíce medu nebo cukru

V půl litru sodovky asi 2 hodiny necháme louhovat zázvor, pak přecedíme a přidáme 1,5 l sodovky,osladíme, citrony a mátu. Podávame vychlazené s ledem.

 

Bazalkova limonada

Bazalková limonáda

hrst čerstvé bazalky
1 hrnek cukru
1 hrnek citronové šťávy
2 l sifonu
120 ml vody
Bazalku dáme do hrnce spolu s cukrem a 120 ml vody. Svaříme na jemný sirup a necháme vychladnout. Bazalku vyjmeme, přidáme citronovou šťávu a sifon. Vychladíme.

Rybizovy pohar s parizskym kremem

Rybízový pohár s pařížským krémem

 
Pařížský krém:
1 šlehačka
100 čokolády na vaření
Šlehačku vlijeme do kastrůlku a nalámeme do ní čokoládu, zahříváme a necháme čokoládu rozpustit. Nesmí vařit. Necháme vystydnout a a uložíme na noc do ledničky, pak ušleháme. 
 
Rybízová náplň:
1 tvaroh 
1 šlehačka
rybízová marmeláda -množství podle chuti
Vše vyšleháme. Pokud se nám zdá marmeláda kyselá, přidáme ještě trošku cukru

Karamelove pohary

Karamelové poháry

na tyto 2 poháry jsem spotřebovala:
1 karamelové salko
1 tvaroh
4 nektarinky
kulaté piškoty
1 kysaná smetana
libovolné ovoce na ozdobu
Salko vyšleháme s tvarohem a do pohárů prokládáme s piškoty a nakrájenými nektarinkami. Povrch ozdobíme kysanou smetanou a ovocem. Necháme uležet v ledničce.

Domaci svestkova zmrzlina

Domácí švestková zmrzlina

500 g vypeckovaných zmrazených švestek
250 g kysané smetany
citronová šťáva z půlky citronu
cukr podle chuti
Mražené švestky dáme do robotu a přidáme ostatní suroviny a rozmixujeme. 

Krupicový pohár s višněmi a mátou

Krupicovy pohar s visnemi a matou



0,5 l vody + 4 lžíce rýžového mléka + 1/2 šálku dětské krupice + 1 lžíce medu -- uvaříme kaši.
Mražené višně dáme do kastrůlku a osladíme medem nebo a zahříváme , višně pustí šťávu, kterou slijeme a vešleháme do vlahé krupice. Podle chuti ji přisladíme a dáme do sklenic , přidáme višně. Posypeme mletými oříšky. Ozdobíme mátovým cukrem-lístky máty rozdrtíme
s cukrem .Podáváme vychlazené. Místo mraženého ovoce můžeme použít kompot .

Dezert z kokosového mléka s chia semínky a jahodami

Dezert z kokosoveho mleka s chia seminky a jahodami



40 g semínek chia promíchat s 400 ml kokosového mléka a 100 ml vody, trochu osladit a nechat přes noc v ledničce. Semínka nabudou a zgelovatí . druhý den dát do pohárů a přidat ovoce. Krátce jsem povařila jahody s cukrem , pak jsem je zlehka mixla tyčovým mixérem
a přidala jsem lžičku solamylu rozmíchaného
v trošce vody , krátce povařila. Jahodovou směs jsem nalila na dezert a nechala vystydnout
 a vychladila jsem ho v ledničce.

Banánový krém s višněmi

Bananovy krem s visnemi2


300 ml mléka
1 banánový pudink
cukr podle chuti
2 banány
1 šlehačka
piškoty
kysaná smetana na ozdobu
višňový nebo jiný kompot
Z mléka, pudinkového prášku a cukru uvaříme pudink.Necháme ho vystydnout a pak přimícháme rozmixované banány a ušlehanou šlehačku. Vše společně vyšleháme ručním šlehačem. Do pohárů dáme piškoty , ovoce, trochu šťávy z kompotu a krém. vrstvy střídáme a necháme ztuhnout v ledničce. Před podáváním ozdobíme kysanou smetanou a kompotem.