
Něco krátce o láku
Složení láku
Složení láku na nakládání masa je překvapivě malé a skládá se z několika produktů, které má většina uzenářů k dispozici. Jde především o kombinaci vody a soli, kterou je nutné kombinovat ve správném poměru. Lák vyžaduje přidání několika druhů koření, aby se zdůraznila chuť produktu. Nejoblíbenější je bobkový list a nové koření. Hotové maso bude nejen šťavnaté, ale také aromatické.
Jaké maso do láku?
V láku můžete připravit prakticky jakýkoli produkt: od hovězího, přes vepřové, drůbeží, zvěřinu až po ryby. Abyste věděli, jak připravit lák na maso, měli byste vědět, že v závislosti na zvoleném druhu se bude doba nakládání lišit.
Lák na maso – poměr
K přípravě láku k nakládání vyžaduje na 1 kg masa roztok ze 400 ml vody a 40 g soli. V základní verzi láku na maso se k tomuto množství ingrediencí vyplatí přidat 2 bobkové listy a 4 zrnka nového koření.
Jak připravit lák na maso krok za krokem
Sůl a koření rozpusťte v převařené vlažné vodě. Až vychladne, nalijeme lák na maso, dokud není zcela ponořené. Namáčení masa ve slaném nálevu může trvat až 5 dní, ale k přípravě chutného masa k večeři postačí několik hodin. Před dalším zpracováním by mělo být maso důkladně vysušeno.
Praganda – je potřeba?
Každý, kdo hledá informace o konzervaci masových pochoutek, pravděpodobně narazil na recepty na lák k masům obsahujícím pragandu, která se se používá jako prostředek k udržení trvanlivosti masa, ale také k zachování jeho růžové barvy a zvýraznění jeho chuti.
Jde ovšem o dlouhé, několikadenní nakládání masa ve slaném nálevu. Je nepostradatelným doplňkem, když uvažujeme, jak vyrobit lák na uzené maso, které by mělo být standardně vhodné pro delší konzumaci.
Zhlédnutí: 144