Polská zelňačka

8 sklenic vody (2 litry)
500 gramů kysaného zelí
500 gramů vepřových žeber
300 gramů dobré klobásy
300 gramů brambor
250 gramů uzené slaniny
100 gramů čerstvých nebo sušených hub
2 mrkve
1 petržel
1 cibule
1/2 celeru
1 polévková lžíce kmínu
10 zrn černého pepře
8 zrn nového koření
4 bobkové listy
sůl
čerstvě mletý černý pepř


Brambory omyjte, oloupejte a nakrájejte na kostičky. Mrkev oloupeme a nastrouháme. Oloupejte petržel a celer a vložte je do hrnce. Cibuli nakrájíme na čtvrtky a vložíme do hrnce.
Vložte žebra do hrnce. Přidejte bobkový list, pepř a nové koření. Nalijte vodu a vařte. Vařte na mírném ohni asi 30 minut. Klobásu nakrájíme na půlky. Slaninu nakrájíme na nudličky nebo kostky.
Zeleninu a žebra vyjmeme z vývaru. Oberte maso ze žebra. Houby nakrájíme na nudličky. Pokud používáte sušené houby, zalijte je vroucí vodou a odložte na 20 minut. Do vývaru přidejte brambory, kysané zelí, mrkev a houby. Vařte na mírném ohni asi 30 minut.
Přidejte slaninu, klobásu a žebra. Dochutíme kmínem, solí a pepřem. Vařte asi 50 minut na mírném ohni.
Podávejte horké například s krajícem chleba


Poděkování za recept: Spřátelený web

Shlédnutí: 9

Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *