Sejdeme se u kotle a udírny…

                  
Je mrazivé ráno, sníh vrže pod nohami a řezník se blíží k vesnickému stavení, kde už je na dvorku čilo. Paní domu přikládá pod kotle, ze kterých vychází pára, chlapi připravují troky. Řezník se s přítomnými pozdravil, paní domu všem nalila po panáku slivovičky na rozehřátí. Voda v kotlech bublala a tak se chlapské osazenstvo odebralo ke chlívku, kde leželo nic netušící prasátko, jehož váhu řezník odhadl na 160-180 kg živé váhy. Jeden z chlapů po delších útrapách uvázal na spodní čelist provaz, který provlékl mezi nohami prasete, uchopil ocásek a snažil se prase dostat z chlívku, což se mu kupodivu všech podařilo na druhý pokus. Řezník pošimral prasátko po bocích, přešel k ouškům, a když měl jistotu, přiložil jateční pistoli a zmáčkl spoušť. Prasátko kviklo, vyvalilo oči a padlo na stranu, kde se dobře vykrvuje. Řezník odborným vpichem porušil tepny na krku a z rány se vychrlila krev, které byla chytaná do lavóru a přelívaná do kýble, kde se krev míchala, aby se nesrazila…
… a tak tomu bývávalo kdysi. Dnes se na vesnicích zabíjí jen ojediněle. 

V současné době se dají koupit vepřové chlazené půlky, krev, střívka a tak si můžete udělat zabíjačku i v bytě, což dělám spoustu let i já, s pomocí manželky.

Řezničinou a uzenářství se zabývám snad 40 let. Vyrobil  jsem spoustu jitrnic, jelit, mnoho litrů prdelačky, tlačenky a dalších řeznických delikates a samozřejmě rád vyrábím uzené dobroty. 

Od pozdního podzimu do brzkého jara udím maso, klobásky a občas ryby. Všichni, co ochutnali byli nadšeni. Jistě, vyrobil jsem i několik zmetků, ale jak se říká: chybami se člověk učí. 

Na tomto webu snad najdete mnoho základních rad, mnoho návodu, mnoho receptů.

Co rozhodně nedělám jsou různé vakuované nesmysly, uzení v udírně s topnou spirálou, sušené masa …

Pokud se rozhodnete využít obsahu webu budu jen rád. Pokud si nebudete s něčím vědět rady, použijte formuláře a já vám během několika hodin odpovím.

Rovněž bych přivítal uživatelé, kteří by chtěli rozšiřovat tyto stránky svými příspěvky a tím se dostali do podvědomí tisíců zájemců na internetu.

Pavel

Zhlédnutí: 27